Skip to main content

Om du någonsin undrat vad melankoli är, läs den här artikeln! Den kommer att ge dig en kort beskrivning av denna humörstörning, samt dess symptom och behandlingar. Dessutom får du lära dig om de olika typerna av melankoli och hur du upptäcker dem. Här är några tips:

Egenskaper

Begreppet ”melankoli” har en lång och varierad historia. Det har använts för att beskriva en mängd olika psykiska störningar. Melankoli, som en psykisk störning, är ett underliggande känslomässigt tillstånd som gör att människor känner sig ledsna, deprimerade och/eller hopplösa. Ursprunget till melankoli är olika, och sjukdomen är ett bördigt ämne för litteraturen. Några av dess karakteristiska egenskaper listas nedan.

Symtom

Fram till 1600-talet betraktades melankoli som ett medicinskt begrepp. Dess namn kommer från det grekiska ordet melagkholia, som betyder svart galla. Denna galla ansågs traditionellt vara källan till sjukdomen. Olika kommentatorer har beskrivit melankoli som tre typer: akut, subakut och kronisk. Här är några av symptomen för var och en.

Behandling

Melankolisk depression, även känd som major depressive disorder (MDD), är en extremt allvarlig typ av depression som gör att människor känner sig hopplösa, värdelösa och deprimerade. Detta tillstånd orsakas av biologiska och genetiska faktorer, men det finns olika behandlingsalternativ för melankolisk depression. Särskilt mediciner är en populär behandlingsform och kan ofta vara mycket effektiva. Förutom mediciner används psykoterapi ofta för att hjälpa patienter att ändra sina negativa övertygelser och hanteringsmekanismer.

Bilder

På 1700- och 1800-talen blev melankoli ett föremål för undersökning för konstnärer. Ursprungligen tänkt som en del av den allmänna smärtan av att vara vid liv, melankoli blev snart ett populärt ämne för författare som Johann Wolfgang von Goethe. I sitt arbete försökte han göra den subjektiva upplevelsens tonalitet tillgänglig för läsarna. Bilder av melankoli väcker olika känslor.

Orsaker

Många orsaker till depression kan spåras till vår genetiska sammansättning. Medan vissa människor har en genetisk predisposition för depression, har andra inte. Vissa människor ärver en kort gen från varje förälder medan andra ärver en lång. Ändå finns det ingen säker koppling mellan de två, och livsförhållanden och personlighet kan påverka ens risk. Människor med en hög mängd stress, låg självkänsla eller en negativ personlighet löper en högre risk för depression. Det finns också vissa medicinska problem som är förknippade med depression.